Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Бургаските депутати се борят срещу ало измамниците чрез информираност

Близо 8 млн. лв. са събрани от българските граждани чрез „ало измами“ за 2018 г. сочи статистиката на полицията. Това сподели народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева по време на поредната среща от кампанията на бургаските депутати „Заедно срещу ало измамите“. Тя, колегата й Диана Саватева, говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева и инспектор Панайотов запознаха възрастните хора в пенсионерския клуб в к-с Зорница с най-честите механизми за измами, както начините за справяне в критични ситуации. На срещата присъстваше и общинският съветник Юлиян Станков. 

„Разчитаме много на добрата координация с полицията, с нейните представители работим успешно. Когато вие самите споделяте личен опит и впечатления, това може да подпомогне и органите на реда, за да изградим заедно бариера срещу измамниците. Защото освен материални щети, престъпниците нанасят и психически поражения на цели семейства, което е най-страшното последствие от криминалните им действия“. Това коментира Ивелина Василева пред жителите на бургаския комплекс. „Личните срещи са най-добрият начин да се запознаем с проблемите ви. Голяма част от измамените са интелигентни, при един от последните фрапантни случаи на предадени 100 000 лв. жертвата е архитект. Това е сигнал, че срещу нас е изправен много гъвкав „съперник“. Колкото повече усилия полагаме по темата, толкова по-голям е шансът ни да се справим с този социален феномен“, заяви Саватева. Тя допълни, че най-добрата реакция е да се затвори телефона при съмнително обаждане и веднага да се свържат с познат.

Цветелина Рандева подчерта, че измамниците нанасят тежки психически увреждания на възрастните хора и техните близки. От полицията са подготвили и нови брошури, които скоро ще бъдат разпространени като превенция „Запомнете, че няма как полиция, прокуратура или социално подпомагане като институции да ви поискат пари – това е друга много разпространена схема. При съмнения за катастрофа с пострадал близък -обадете се на семейството си, на 112 или на КАТ. Само това са достоверни източници на информация“. 

От полицията посочиха редица случаи за измами от различен характер не само в Бургас, но и в цялата област. Комплекс „Зорница“ също не прави изключение, като освен възрастни хора, на прицел са и млади семейства. Бум на измами е имало през лятото с „освобождаване“ на климатици, внос 

 

от Турция, от митницата, както и с обмяна на турски лири по фалшив курс. 

Комисар Панайотов, който отговаря за района на „Зорница“, насочи внимание към фалшиви обаждания от полицията. „Винаги се обаждайте на 112, всякакви останали телефони са измислени, не оставяйте да използват момента за човешка заблуда. Има и дежурен телефон на районното управление, можете да използвате и него. Споделяйте това, което си говорим днес, с вашите близки, дори с малките деца“, сподели той.