Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

ДПС ще издигне кандидат за президент, движението осъди погазването на законите и Конституцията

Централното оперативно бюро ще издигне, утвърди и регистрира кандидатите на ДПС за президент и вицепрезидент на Републиката, това реши Движението за права и свободи на свое онлайн заседание на Централния съвет, съобщават от партията.

На заседанието бяха одобрени критерии и процедура за номиниране на кандидати за народни представители за изборите на 14 ноември 2021 година.

В петък, когато ДПС се регистрира за изборите в ЦИК, лидерът на партията Мустафа Карадайъ обвини министърa на вътрешните работи Бойко Рашков в "полицейски произвол" около изборите на 11 юли.

„Президентът Радев няма как да не знае, а може и да участва в указанията към служебния министър Бойко Рашков, който абсолютно съзнателно и целенасочено погазва конституционни права на български граждани от една страна, ограничавайки ги и да могат да гласуват, с органите на реда. А от друга страна нарушава и човешки права на български граждани, унижава български граждани, има достатъчно факти – следене, унижение, събличане на хора, обиски по домове, в коли, по улицата...Това е партиен апарат“, каза Карадайъ след регистрацията на партията за предстоящите избори 2 в 1.

ЦС на ДПС прие и декларация, в която се казва, че Централният съвет на ДПС осъжда остро всяко погазване на Конституцията и законите на страната, както и нарушаването на защитените с международни договори граждански и политически права на гражданите и предупреждава, че няма да позволи използването на държавния репресивен апарат за предизборните цели на президента и неговите министри.
.
"На предходните избори силовият министър на президента Бойко Рашков се включи активно в предизборната кампания и използвайки методите на комунистическия режим, припомни най-ужасяваща част от историята на 20 век", гласи декларацията.


Масово членове и симпатизанти на ДПС, като партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, бяха подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършваха се обиски, арести, в нарушение на законите на страната. Полицейските служители принуждаваха хората да подписват протоколи, че няма да се занимават с предизборна кампания, че няма да разпространяват предизборни материали, при положение, че партийните функционери имат основно задължения да участват активно в предизборната кампания и в предизборните мероприятия. Абсурдна беше ситуацията и при служителите от общинските администрации, които бяха възпрепятствани да изпълняват основните си задължения по организиране на изборите.

"ДПС ще наблюдава внимателно този процес и няма да позволи нито на Румен Радев, нито на Бойко Рашков да нарушават Конституцията и законите на страната", заявяват от ДПС.

"Обръщамe се към всички български граждани да бъдат смели и открито да се противопоставят на беззаконието и своеволията на самозабравили се министри. Демокрацията зависи от всеки един от нас и ние трябва да сме отговорни пред бъдещето на страната си", гласи още текстът.