Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

1/3 от депутатите от "Възраждане" със зелен сертификат и ваксинирани

1/3 от народните представители от "Възраждане" са ваксинирани, показва проверка на източници на bTV.

Партията е срещу зелените сертификати и всички мерки за ограничаване на епидемията.

През тази седмица народните представители се върнаха на работа в парламента след коледната си ваканция. След като в първия ден нямаха особено какво да си кажат в пленарната зала, заседанието приключи за около час.

За сметка на това, в петък работиха до тъмно. И дебатираха 6 часа - как да влизат в сградите на Народното събрание - със или без зелен сертификат.

Темата се оказа ключова, не защото достъпът до сградата има особено значение за хода на пандемията, а защото дебатът е символен. За действията ни като общество срещу заразата.

На фона на посланията на партията срещу ваксините и зеления сертификат, лидерът на "Възраждане" не дава отговор на въпроса има ли ваксинирани депутати в групата му:

"Вижте, аз не питам депутатите си дали са ваксинирани, нито дали са изрязали ноктите си - това е въпрос на грижа за личното здраве и личната хигиена. Има такива, които са преболедували, аз самият нямам зелен сертификат", обясни Костадинов.

"Както казва доц. Мангъров - докато нямам опрян пистолет в челото, няма да се ваксинирам. За всички ваксини, които са произведени в последното десетилетие и не са минали дълъг процес на преработка, не бих препоръчал на никого да си слага. Но това, пак казвам, е негово лично решение", казва Дренчев.

Ако казвате, че и "Янсен" е такава ваксина, а самият вие имате сертификат, в който пише, че на 19 август сте си поставили ваксина "Янсен", какво означава това?

Това означава, че мога да избирам за себе си и не мога да препоръчвам никому ничий избор.

Секретарят на парламентарната група на "Възраждане" Николай Дренчев е ваксиниран. И след като си е поставил ваксината обаче, той продължава публично да говори срещу ваксините.

От проверка на източници на bTV става ясно, че всъщност не само Дренчев, а една трета от депутатите на "Възраждане" не просто имат зелен сертификат, а са ваксинирани:

На въпрос към Иво Русчев дали има зелен сертификат той казва, че има.

- Ваксиниран ли сте, или сте преболедувал?
- Ваксиниран съм.
- Кога?
- Лятото. 8-ми месец. Вижте тук борбата в момента не е за ваксинирани и неваксинирани. Ние не се борим за това. Ние се борим за правата на хората. Аз съм направил своя избор и съм се ваксинирал.

Въпреки че във "Възраждане" има депутати със сертификати, партията организира протест през следващата седмица - срещу зелените сертификати.

Стоян Таслаков също е ваксиниран, което казва пред камерата на bTV.

Той обясни, че решил да се ваксинира преди месец:
- Как го взехте това решение?
- Малко под натиск.
- Кой ви натисна?
- Семейството ми.
- С какви аргументи?
- Имам възрастен дядо, първото, което - е на 94 години. Живял съм 6 години във Великобритания, говорил съм със специалисти. Дълго време съм се колебал да се ваксинирам, но в крайна сметка под натиск и на семейството ми, взех това решение. Не съм се съобразявал с позицията на партията, това си е моя лична позиция. Във "Възраждане" имаме различни хора с различни виждания.

Този път разговорът е прекъснат от другия ваксиниран в групата Иво Русчев.

На въпроса към Таслаков какво казват за ваксините специалистите, с които се е консултирал, той отговаря: "Ами какво да кажат, че е добре... добре е да се предпазват възрастните хора. Говоря за специалисти, които са във Великобритания, които са мои приятели."

- А какво казвате на господин Костадинов и неговата теза, че ваксините са експериментална течност?
- Коментирали сме го тоя въпрос. Всеки има право на мнение във "Възраждане".
- Колко хора, смятате, че са гласували за "Възраждане" заради тезите срещу ваксините?
- Не мога да преценя. Не мога да преценя. Благодаря ви.

В групата има и четвърти ваксиниран. Доведеният депутат Даниел Петров разкрива детайли около избора си да се ваксинира: "Просто реших да се ваксинирам с "Янсен". Това беше личен избор."

- А лидерът на партия "Възраждане" когато казва, че ваксините са експериментална течност?
- Аз мисля, че това трябва да бъде личният избор на всеки един човек.
- А смятате ли, че е прав Костадин Костадинов?
- Ми, вече да.
- Тоест, вие сте участвали в експеримент?
- Мога да кажа и да, и не.

От "Възраждане" писмено потвърдиха, че четирима техни народни представители са ваксинирани и имат зелени сертификати. Двама са преболедували, но нямали сертификата и в момента един техен колега е под карантина.