Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Съдът в Бургас потвърди конфликт на интереси за бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи

Административният съд в Бургас потвърди решение на антикорупционната комисия КПКОНПИ, с което е установен конфликт на интереси за бившия кмет на община Созопол Панайот Рейзи.


Рейзи беше кмет между 2015 и 2019 г. В качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, Рейзи е разходвал общински средства в полза на Сдружение "Футболен клуб Созопол", на което е бил председател на Управителния съвет от 6 март 2009 г. до 12 февруари 2020 г., съобщиха от антикорупционната комисия.

Панайот Рейзи трябва да плати сумата от 160 056, 48 лв. Присъдени са му и съдебните разноски по делото. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.


През октомври м.г. КПКОНПИ установи конфликт на интереси и му наложи глоба в размер на 5000 лв., както и отнемане сумата от 145 000 лв.

В писмено становище пред комисията, представено чрез адвоката му пред КПКОНПИ, Панайот Рейзи е посочил, че няма налице икономическа или политическа зависимост между него и спортния клуб, както и че не е получавал възнаграждение от членството си. Той твърди още, че действията му са въз основа на взети решения от Общинския съвет, които той като кмет няма право да не изпълни. При проверката беше установено, че Рейзи е подписал лично 6 преводни нареждания за изплащане на субсидии от бюджета на общината към сдружението в общ размер на 145 000 лв.


Срещу бившия кмет на Созопол се води и дело за присвояване на 2 млн лв.