Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

На първо четене върнаха гласуването с хартиена бюлетина

Народното събрание одобри със 125 гласа "за", 100 "против" и без въздържали се внесените от Корнелия Нинова от БСП промени в Изборния кодекс, с които се връща гласуването с хартиени бюлетини. Решението е на първо четене, предава БГНЕС.

„С този ваш вот току що, вие ни принуждавате нас от „Демократична България” да направим ново предложение. Това ще бъде въвеждане на преброителни центрове. И тогава вие няма как да не го подкрепите, защото говорите за доверие и честност”, заяви в процедура след гласуването Ивайло Мирчев от ДБ, обръщайки се към народните представители от ДПС.

„Очакваме да подкрепите това предложение за преброителни центрове, каквито има в САЩ, във Великобритания, имаше и тестово в България, така че очаквам да ни подкрепите”, подчерта Мирчев.

Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната” заяви от парламентарната трибуна, че „днес сме свидетели на поредния епизод на сериала „Политически цинизъм”.

„Как ще обясните на българските граждани, на честните български избиратели, когато техният вот е манипулиран с това, че техните бюлетини умишлено се правят недействителни, как ще обясните, че протоколите се пренаписват, как ще обясните, че техните гласове се пилеят с чувалите по улиците”, попита Иванов.

„Надявам се да има справедливост и между първо и второ четене гласуването с хартиена бюлетина да отпадне”, заяви още депутатът от „Продължаваме промяната”.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че съмнението в изборните резултати при гласуването с хартиени бюлетини е довело до търсене на решения и ползване на машини, към което обаче сега има още по-голямо недоверие.

„Ние от ДПС ви призоваваме да положим всички усилия да върнем доверието на българските граждани в окончателния изборен резултат, този модел на тъч скрийн машинно гласуване да го ограничим, да върнем хартиеното гласуване, но в разумни срокове да въведем машинното броене на хартиените бюлетини, което ще е гаранция за елиминиране на недействителните гласове”, заяви Карадайъ.