Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Видеозаснемане на изборния ден ще има само в страната, реши ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане при преброяването на бюлетините и попълването на протокола за изборите на 2 април да се извършва само в страната. Без видеонаблюдение остават секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора, местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода и за задържане и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. За секциите в чужбина също няма да бъде осигурена техническа възможност за провеждане на видеонаблюдение и видеозаснемане в изборния ден.

Решението е взето на основание чл. 57 Изборния кодекс.

Отговорността за техническото осигуряване е възложена на Министерския съвет, гласи още решението на изборната комисия. В него е записано, че резолюцията на камерите трябва да позволява разчитането и разпознаването на номерата на хартиената бюлетина, на бюлетината от машинното гласуване, както и начина, по който е гласувано. Изрично е посочено, че оборудването трябва да осигурява високо ниво на защита от кибератаки и компрометиране на процеса на видеозаснемане, като устройствата, използвани за видеонаблюдението и заснемането, нямат други рискови функции, например допълнителен софтуер.

В решението на ЦИК се посочва, че записи трябва да се осигурят дори в случаите, когато по технически причини е прекъснало онлайн излъчването. След това камерите и флаш паметта трябва да се предадат в районните избирателни комисии (РИК).