Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

2400 българи умират всяка година от рак на дебелото черво

 

2400 българи умират всяка година от рак на дебелото черво. Над 4200 са новодиагостицираните. Основната причина за това е късното откриване на заболяването. Затова от Националната пациентска организация и столичната болница "Надежда" започват програма, с която да подобрят качеството на лечението на тези болни и да увеличат шанса им за живот, съобщи БНР.

В България от карцином на дебелото и правото черво се разболяват с 10% повече хора, отколкото средноевропейското ниво. С 11% по-висока е и смъртността, обяви онкологът от болница "Надежда" проф. Константа Тимчева.

По думите ѝ всяка година у нас над 4200 хиляди души чуват тази диагноза: Проблемът е в късната диагностика. Над 45% от всички, които се оперират, са в трети или четвърти стадий на болестта.

Ракът на дебелото черво е второто по честота онкологично заболяване при мъжете и третото при жените у нас. Оцеляването на тези пациенти може да се подобри, ако те получат достъп до индивидуализирана таргетна терапия, обясни д-р Марчела Колева от Александровска болница. Най-сигурният начин за успешно лечение обаче е ранното диагностициране, а то става само с профилактични прегледи.