Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

2018 г.: 5 000 чужденци станаха бургазлии

Устойчиво нарастване на населението в Бургас, ръст в строителството и търсенето на жилищни имоти за купуване и наемане в града и периферията на областния център,показва статитиката, цитира Дарик.Данните обобщават 2006 -2018 г. Те са общодостъпни и всеки може да ги провери в сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване".

Наблюдава се и още една тенденция- през последните години расте и броят на чуждите граждани, продължително пребиваващи и постоянно живеещи в Бургас Повечето от тях са граждани на Европейския съюз, Руската федерация, Украйна и други.

По данни за РЗ "Миграция" към ОД на МВР - Бургас, за 2018 година в Бургас има близо 3 000 продължително пребиваващи и 2 000 временно пребиваващи чужди граждани, които плащат данъци, ползват инфраструктурата и услугите на Общината.Тук живеят много граждани от държави - членки на Европейския съюз, които не са длъжни да си правят регистрация. Голям е и броят на рускоговорящите нови бургазлии, вече сдобили се с български паспорти.  Реално повече са регистрираните по постоянен и/или настоящ адрес жители на Бургас. Извън статистиката остават хиляди хора, предимно млади жени и мъже, които работят тук, наели са квартира или скоро са си закупили жилище, но адресната им регистрация е в друго населено място.

Според наблюденията на Общината, част от тях влизат в нея в случаите, когато им се роди дете и достигне възраст над 2 годинки. Причината - при точкуването за ясла и детска градина в Бургас, голямо значение за приема има дали си адресно регистриран в близост до желаното заведение.През периода 2007-2018 година в Бургас не е закривано училище. Напротив, в града отвориха врати две нови - ОУ "Коджакафалията" и Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации.

В същия период се наложи построяването на 13 нови детски градини, тъй като местата в наличните не достигаха. За сравнение, в годините преди 2007-ма има случаи, в които Общината е продавала на частни лица сгради на училища и детски градини - в "Лозово", Братово и к-с "Лазур", например.

Този положителен демографски тренд е добра основа за планиране на политики за развитието на Бургас през следващите десетилетия.
 


Предизвикателство за местната власт остава задържането на младите хора в града. Ключът към бъдещото развитие на Бургас е на първо място образованието - още от детската градина, през училището и професионалната гимназия до университета.

Действията на Община Бургас през последните години и намеренията й за следващите са видни - в града трябва да се предлагат все повече възможности за обучение, съобразени с нуждите на бизнеса.Това е в интерес и на работодателите, от които се очаква реципрочно участие в процеса за задържане и достойна професионална реализация на младите тук.

Община Бургас планира създаването и развитието на нови бизнес зони, продължава подобряването на инфраструктурата, благоустрояването на всички жилищни райони.