Държавен фонд ще подпомага общините за покупка на електробуси

Държавен фонд ще подпомага общините за покупка на електробуси

България има амбициозна програма за инфраструктурни проекти и модернизация, за която ще търси финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това обяви министърът на финансите Асен Василев на годишната пресконференция на Групата на ЕИБ в България, на която бяха отчетени резултатите за 2023 г. от дейността на групата у нас, пише economic.bg.

Едно от намеренията на държавата е да търси финансиране от европейската банка за създаването на държавен фонд за покупка на електробуси, като бенефициенти да са общините. Но вместо всяка община сама да осигурява по проекти средствата, те да идват от един централен фонд по сключено от правителството и ЕИБ споразумение – по подобие на споразумението за модернизация на подвижния състав на БДЖ. В него са отделени 300 млн. лева за нови вагони и локомотиви, припомни Василев. Според него до година-година и половина може да се подготви подобно споразумение. Опитът на Столична община, която има вече договор за подмяна на старите си автобуси с електрически, показва, че разходите за поддръжката на новите возила са 10 пъти по-ниски от тези на старите, коментира още министърът.

Бургас също е сред общините, които подменят автобусния си парк с електробуси. 44 от опериращите нови електрически автобуси, в това число 10 броя 18-метрови и 34 броя 12-метрови, са произведени в Европейския съюз от испанската компания Irizar.

12 чисто нови 9-метрови електрически автобуса приоритетно обслужват популярната линия №9, свързваща комплексите „Меден рудник” и „Славейков”, която преминава и в градския център през една от най-натоварените с трафик централни артерии – бул. „Христо Ботев”.

Други проекти, по които ще се търси финансиране от ЕИБ, са по т.нар. Транспортен коридор Север-Юг – тръгвайки от Александруполис в Гърция, магистрала в посока Русе и жп трасе в посока Силистра.

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...