Правитествените самолети ще продължат да летят без руско гориво

Правитествените самолети ще продължат да летят без руско гориво

Държавният авиационен оператор (ДАО) няма да спре да изпълнява полети заради липса на гориво. С тази тема се спекулира, като в публичното пространство се разпространява некоректна и изкривена информация, за да се всява паника. Това коментира министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред медии.

ДАО е подписал нов договор за доставка на авиационно гориво с Shell&MOH Aviation. Съгласно условията на контракта цената за тон е сходна с тази на предишния доставчик, стана ясно още от думите на транспортния министър.

По-рано през деня министър Гвоздейков подчерта, че стриктно се спазват изискванията на европейското законодателство, отнасящо се за доставките на горива от производители с руско участие. „Днес изтече срокът на дерогацията и вече руско гориво не може да се използва, и няма как да бъде доставено“, поясни Георги Гвоздейков.

Вчера държавният авиационен оператор (бивш "Авиоотряд 28") алармира, че няма да може да изпълнява ангажиментите си, защото ще остане без доставчик на авиационно гориво след изтичането на договора с "Лукойл Ейвиейшън България" на 29 февруари.

„Своевременно сме осигурили нов доставчик и не съществува риск ДАО да не може да изпълнява своите полети“, посочи министър Георги Гвоздейков.

Според общодостъпната информация държавният авиационен оператор оперира един самолет Еърбъс A319, един Фалкон 2000, два хеликоптера Ми-8 и един Аугуста AW109.

 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...