ГЕРБ и ДПС предлагат великденски добавки за най-бедните пенсионери, Василев - против

ГЕРБ и ДПС предлагат великденски добавки за най-бедните пенсионери, Василев - против

Великденска добавка в размер на 75 лв. да бъде изплатена еднократно на пенсионерите, които се намират под линията на бедност, предлагат депутати от ГЕРБ и ДПС с промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от социалната и бюджетната парламентарни комисии.

Това обявиха на съвместен брифинг Деница Сачева, председател на Комисията по въпросите на труда, социалната и демографската политика, и Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси, предава БТА.

Предложението засяга 534 000 пенсионери, които живеят с пенсия под 526 лева, обяви на брифинг Деница Сачева и добави, че ако бъде одобрено, ще струва около 40 млн. лева на държавата.

„В страната има 534 000 души, които ще посрещнат Великден с пенсия, която е под 526 лв. Ние смятаме, че вместо да се правят дарителски кампании, държавата трябва да възстанови традицията, в която за Великден и за Коледа пенсионерите получаваха добавки“, каза Сачева и допълни, че разчитат на подкрепа от всички в парламента. 

След приемането на законопроекта от Националния осигурителен институт трябва да определят извънредна дата, с която тези добавки да бъдат изплатени още преди Великден. 

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия обясни, че разходите за великденските добавки няма да касаят трансфери от бюджета, а ще бъдат посрещнати с „вътрешни размествания в бюджета на Държавното обществено осигуряване“. „В следващия месец ще търсим и други възможности да подкрепим уязвими групи от българското общество“, добави той. 

Раздаването на бонуси по празниците беше прекъснато от финансовия министър Асен Василев в кабинета на Николай Денков, когато в края на 2023 г. правителството не изплати коледни добавки на пенсионерите с аргумента, че е по-добре да се увеличават трайно пенсиите, отколкото да се дават еднократни бонуси, припомня investor.bg.

Пенсиите трябва да се вдигат трайно на всички пенсионери, а не да се дават еднократно добавки. Така финансовият министър в оставка Асен Василев коментира предложението на ГЕРБ и ДПС.

Според Василев това предложение би означавало допълнителни средства да има само за 20-25% от пенсионерите. Освен това към момента НОИ не разполага с необходимата сума – до края на февруари са събрани 6 млн. лв. повече, отколкото е предвидено, а до края на март се очаква от осигуровки да бъдат събрани към 10 млн. лв., обясни Асен Василев на извънреден брифинг в отговор на инициативата на ГЕРБ и ДПС. Според финансовия министър в оставка раздаването на пенсионни добавки предизборно е порочна практика. 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...