Един от големите туроператори в Европа е близо до фалит

Един от големите туроператори в Европа е близо до фалит

Третият по големина туроператор в Европа – FTI Group – подаде в понеделник молба до регионалния съд в Мюнхен за влизане в процедура по несъстоятелност. Това се посочва в изявление на германската компания, като сред причините за приближаващия фалит се посочва продължаващият спад на резервациите, информира economic.bg.

В допълнение към потъващите поръчки, множество доставчици настояха за авансови плащания, които FTI вече не е в състояние да осигури.

Групата е отворила гореща линия и уебсайт за клиенти, които имат вече закупени екскурзии.

Подаването на молбата означава, че FTI от вторник, 4 юни няма да може да изпълнява или ще изпълнява само частично пътуванията, които вече са резервирани. А това потенциално ще засегне хиляди пътуващи в началото на летния туристически сезон. Ще пострадат и партньорските турагенции, както и хотелиерите и всички бизнеси, свързани с приемането на туристите, които са клиенти на обявилия несъстоятелност туроператор.

Германското министерство определи фалита като „трагично събитие“, но обяви, че не може да окаже допълнителна помощ на компанията.

Германското външно министерство, туристическият сектор и застрахователите ще поемат грижите за засегнатите туристи. Говорител на ведомството посочи, че властите ще проучат в детайли как е ползвана държавната помощ, получена от компанията по време на пандемията, която възлиза на 595 млн. евро.

Работещите за FTI Goup по цял свят са около 11 000 души, а компанията предлага турове до над 40 дестинации, включително и през 10 000 партньорски агенции в Германия.

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...