НСИ: Приходите за април в хотелите растат

НСИ: Приходите за април в хотелите растат

Приходите на хотелиерите в България растат през април 2024 г., но основно заради българските граждани. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ) за дейността на местата за настаняване през четвъртия месец на тази година.

Общите приходи от нощувки в страната се увеличават с 11.6% спрямо същия месец на предходната година и достигат 85.6 млн. лв. Като от тях 55.9 млн. лв. са от български граждани, а 29.7 млн. лв. – от чужденци. За сравнение през същия месец на миналата година българите са похарчили 46.9 млн. лв., а чужденците отново 29.7 лв.

Ако погледнем към предпандемичната 2019 г. обаче ще забележим обратна тенденция – тогава повече приходи е имало от чужденци, отколкото от български туристи. 27.1 млн. лв. са били приходите от чуждестранни туристи през 2019 г., а тези от български – значително по-малко от 24. 5 млн. лв.

Броят на пренощувалите се увеличава с 2.3% до 481.9 хил. души като българите са с 5.8% повече, докато чужденците - с 6.5% по-малко. Средно българите са оставали на хотел за 2 нощувки, а чужденците – за 2.3 нощувки.

Три четвърти от чужденците и близо половината от българите предпочитат хотелите с повече от 3 звезди.

 

  • Ръст на младежката безработица в България през първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на ...