Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

В Созопол изграждат паметници на Ботев и Левски с благотворителна кампания

В момента тече втора дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски в Созопол. Нарочна комисия избра проекта за паметник с автор художника Иван Бахчеванов, който се съревновава с още две предложения. Неговото предложение е бюст-паметник с обща височина 210 см, включващ бронзов бюст – 72 см и постамент 138 см от гранит, съдържащ подпис на Апостола с текст: „Българи, турци, евреи да бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.“ За изработката му са необходими близо 30 000 лв.

По проект на главния архитект на Община Созопол Радост Георгиева  паметниците на Васил Левски и Христо Ботев ще бъдат организирани в специален архитектурен комплекс, който ще се намира в градинката до автогарата в Стария град. Тя ще бъде облагородена и оформена така, че те да могат да бъдат достъпни за гражданите и гостите на Созопол.

Всеки, който желае да се включи в това  родолюбиво дело, може да го направи на следната банкова сметка: Банкова сметка на Община Созопол  при Централна Кооперативна банка: IBAN: BG 54 CECB 97908479 9626 02, Код по Вид плащане: 445100, основание: Изграждане паметник на Левски или основание: Изграждане на паметник на Ботев.