Созопол решава кризата с паркирането с паркинг на три нива

Созопол решава кризата с паркирането с паркинг на три нива

Проектът предвижда изграждане на обект с общо РЗП от 19 886кв.м., включващи  Паркинг на 3 нива, Заведение -310кв.м. и Зона рекреация -3485кв.м. Разпределение на паркоместата- Кота/Ниво +0.00:74 места,
Кота/Ниво-3.20:224 места, Кота/Ниво-6.40:252 места.

В основата на проекта стои създаването на атрактивен дизайн и осигуряването на ефективна система за паркиране, социални и културни дейности на открито. Проектът осигурява до 550 паркоместа за автомобили, зарядни станции за електромобили и места за велосипеди. На ниво А0 са разположени отделен автоматизиран паркинг с капацитет 74 места, както и кафе-сладкарница с детски кът, чийто покрив продължава в атрактивна пешеходна зона с изглед към морския бряг. Пространственото решение е
многообразно: отделни зони и различни направления на движение, целящи създаването на функционална среда. Дизайнът създава множество по-малки пространства, които могат да се използват за различни цели и културни мероприятия. В зоната за рекреация е търсено изграждането на атмосфера, която да внесе среда за отдих, релаксация и комфортно пребиваване. 

Пространствената организация предлага различни гледни точки: място за изложби, ботанически кътове, различни маршрути за разходка с ясна ориентация. На ниво В1 са разположени над 224 места за паркиране, а на ниво В2 - над 252 паркоместа, като вертикалната комуникация се осъществява чрез 2 ядра – всяко със стълбищна клетка и асансьор, автомобилни рампи и панорамна вита стълб.
Предварителна стойност на проекта 9 885 600 лв с вкл. ДДС.

Поради значителната стойност на обекта, той не може да бъде реализиран в кратки срокове и едновременно с това изцяло да е финансиран от общинския бюджет, предвид което се търси вариант за споразумения между обществения и частния сектор, уточняват от общината.


  • Започнаха археологическите разкопки на мястото, където ще се строи автогарата в Созопол. Това се...
  • Проектът предвижда изграждане на обект с общо РЗП от 19 886кв.м., включващи  Паркинг на 3 нива, Заве...