Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Въвеждат „синя зона“ в Созопол

Общинският съвет прие единодушно Наредба за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/ на територията на град Созопол. Предложението бе направено от кмета Панайот Рейзи, като новата наредба ще действа в периода от 15 май до 15 септември.

 

Наредбата е само начало на процеса и все още не е ясно какъв ще бъде финансовия резултат от въвеждането на платени зони. Основната задача е да се регулира движението през натоварения летен сезон.

 

Предстои екип от общинска администрация да посети град Банско през месец януари, за да черпи опит от своите колеги на място. Самата Наредба за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/ на територията на град Созопол е взаимствана от Банско, където вече няколко години е въведен този ред през зимния сезон. Тази част от контрола, която е свързана с нарушение и поставяне на скоби.

 

Изпълнението на Наредбата и правилата за „синя зона“ и платените зони ще бъде обезпечено от Община Созопол, която ще назначи за сезона служители, които да упражняват контрол. Тази част от контрола, която е свързана с нарушение и поставяне на скоби ще бъде възложена на фирмата с репатриращия автомобил. Нерегламентираното премахване на поставените скоби на автомобила- нарушител, води след себе си глоба до 150 лв. Това бяха отговорите на част от въпросите, които зададоха общинските съветници по време на обсъждането на Наредбата за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/ на територията на град Созопол.

 

„В хода на прилагане на новата наредба, вероятно ще възникнат още различни казуси, които в края на летния сезон, ние като общинска администрация ще обобщим и ще представим пред вас, за да намерят място в наредбата“, заяви кметът Панайот Рейзи.

 

Той подчерта, че най-важното е да се регулира движението в Стария град, защото заради спецификата на неговите улици,прилагането на познати вече варианти не е подходящо.

 

Общинският съвет определя „синя зона” за почасово платено паркиране на следните улици, площади и паркинги в гр. Созопол – публична общинска собственост:

 

- ул. „Републиканска” – от кръстовище с пл. „Черно море” до кръстовище с ул. „Одеса” и от кръстовище с ул.“Одеса“ до кръстовище пред хотел Мартинез;

 

- ул. „Вия понтика” – от Т - образно кръстовище с ул.“Ропотамо“ и ул.“Републиканска“ до кръстовище с ул. „Бакърлъка”;

 

- ул. „Стара планина” от страната на МВР станция – от кръстовище с ул. „Бузлуджа” до кръстовище с ул. „Цар Асен Велики”;

 

- ул. „Яни Попов” – от кръстовище с ул. „Лазурен бряг” до кръстовище с ул.“ Лозенград“;

 

- ул.“Лазурен бряг“ – от кръстовище с ул.“ Лозенград“ до кръстовище с ул.“Одеса“;

 

- ул.“Одеса“ – от кръстовище с ул.“Оборище“ до кръстовище с ул.“Иван Вазов“ и от кръстовище с ул.“Яни Попов“ до кръстовище с ул.“Лазурен бряг“;

 

- отсечката хотел Мартинез от ул.“Републиканска“ до ул.“Ропотамо“;

 

- ушерение (паркинг) – ул. „Вихрен” в края;

 

- пред детската площадка на ул.“Мусала“;

Източник: Topnovini.bg