Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

От КАТ хванали над 30 000 неправоспособни шофьори през 2016 г.

 

Над 30 000 неправоспособни шофьори са били задържани през миналата година, съобщиха за NOVA.от пътна полиция. В същото време пияните зад волана са били повече от 15 000. Всяка седмица хванатите нарушители по родните пътища са около 600.

А с влизането в сила на последните промени в Закона за движение по пътищата, патрулите започнаха и да свалят регистрационните табели на нарушителите.

За последните два почивни дни около 30 шофьори са били принудени да оставят колите си и да се приберат пеш. Крайната мярка се прилага при употреба на наркотици, на алкохол над 0.5 промила, при отказ от тестване с дрегер или при шофиране без книжка. След свалянето на табелите, автомобилът се отписва от системата на МВР за срок от 6 до 12 месеца.

Табелите се свалят още преди пробата на дрегера да се потвърди от кръвната проба. Ако медицинското изследване покаже по-ниски стойности на алкохол в кръвта, собственикът получава обратно правото да кара колата си.

Най-много табели през уикенда са свалени от коли на шофьори без книжка. Всяка седмица катаджиите хващат между 500 и 600 неправоспособни.

За каране в насрещното санкцията също става по-солена. А глобите за бясно шофиране - двойни. Така, ако караме с повече от 50 км/ч над ограничението, ще платим глоба от 600 лева.

По данни на експертите едва 30% от санкциите се събират. И това обаче е на път да отпадне като притеснение, тъй като с новите правила катаджиите ще имат право да спират от движение шофьорите с неплатени глоби за нарушения на пътя, докато не се издължат към хазната.

Междувременно над 30 000 неправоспособни шофьори са били задържани през миналата година, съобщиха от пътна полиция. В същото време пияните зад волана са били повече от 15 000. Всяка седмица хванатите нарушители по родните пътища са около 600.