Жълт код за студ в страната, в Бургас ще е топло

 

Жълт код за ниски температури е обявен за 7 области на страната за 23 януари, понеделник, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Ще бъде студено с ниски минимални температури от -19 до -15 градуса. Дневните температури също ще останат отрицателни. От вторник вечерта у нас се очаква ново захлаждане, най-студено ще бъде в сряда и четвъртък. Лошото време ще започне с дъжд, който ще премине в сняг, което ще създаде условия за поледици.

"В средата на следващата седмица от север-североизток ще нахлуе нова порция студен въздух и ще има допълнително понижение на температурите", съобщи пред NOVA дежурният синоптик в БАН Красимир Стоев.

В края на януари и началото на февруари ще е по-топло, но няма опасност от рязко покачване на температурата, бързо снеготопене и наводнения. "Никаква паника не трябва да има. Тази зима не е нещо изключително, а абсолютна нормална за нашата климатична зона, просто поредицата топли зими ни разглезиха", обясни синоптикът.

В Бургас максималните дневни температури ще бъдат положителни през следващите няколко дни. Разкъсване на облачността ще има в понеделник. Минималните температури ще са около -4 градуса. Макасималните ще се понижат до около 2 градуса над нулата. Във вторник ни очаква повече слънце и максимални температури около 5 градуса. На места е възможно да превали за кратко. Не се очакват валежи от сняг.