Хакери заразяват компютрите ни с мейл от мнима любовница

 

Хакери са атакували дистанционно банкомати у нас и в ЕвропаХакери са атакували дистанционно банкомати у нас и в Европа

Прохождащи хакери и IT-специалисти се забавляват, като заразяват компютри с вирус, след което тайно пускат камерата и снимат, докато потребителите се събличат или се усамотяват с гаджето. Основната им цел е да откраднат банкова информация или да използват заразената мишена за мащабни атаки срещу сайтове, но наши ученици се правят на хакери и с виртуално воайорство. 

Най-новият вирус, който им дава възможност да бъдат режисьори от разстояние, е маскиран като съобщение от ЧСИ. Това разкриха специалисти по компютърна сигурност, цитирани от в. "Телеграф". Именно поради тази причина все повече потребители, които са наясно със заплахите, слагат лепенка на камерата на лаптопа. 

Инсталираната тайно програма дава възможност на хакера да събере всичките пароли за електронна поща, банкиране, снимки и, разбира се, да подслушва и снима, ако има време за това. Според експерти маскирания като ЧСИ вирус е написан от руснаци, като в схемата са замесени и българи, чиято роля е да го доставят на повече крайни потребители у нас. 

Атаките се правят кампанийно, като предишната версия беше с мейл, опитващ се да копира писма на НАП. От страна на атаката вече няколко хиляди българи са получили поща от мнимия частен съдия-изпълнител Радомир и вече са се заразили, без още да са разбрали. 

Друг хитър начин за вкарване на заразата е изпращане на мейл от любовница. "Май не трябваше да правим точно това снощи, но ти беше страхотен", гласи текстът към мейла, който е с прикачена гола снимка. 

 

Обикновено мъжете отварят от любопитство да видят снимката и се задейства RAT вирусът. Следващата стъпка на извършителите е да претърсят компютъра. От сървъра хакерът задава команда за търсене от няколко ключови думи - плащане, фактура, голи снимки и правителство, за да разбере има ли интересно съдържание, от което може да изкара пари, или ценна правителствена информация. 

Специалистите предупреждават, че най-добрите кибербандити, занимаващи се със заразяването на чужди компютри, са от София и Пловдив. Според тях това са млади момчета между 19 и 25 години, за които хакерството е станало вид хоби. Работят в малки ай ти фирми или компании за хостинг и в свободното си време използват уязвимостите в интернет.