Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

„Пепеляшка“ се завръща на бургаска сцена, след години отсъствие от афиша на Бургаската опера

За почитателите на изящното балетно изкуство Държавна опера – Бургас е подготвила вълнуваща изненада на 29-и март, вторник, от 19 часа в залата на Операта. Балетът по музика на Сергей Прокофиев „Пепеляшка“ ще пренесе публиката  в приказния свят на Шарл Перо, любимият разказвач на вълшебни истории, съдържащи не само красиви чародейства, но и зареждащи с вяра в Доброто начало и упование във вездесъщата сила на Справедливостта. Сюжетът на приказната история е режисиран от проф. Хикмет Мехмедов. Балетният спектакъл е поредната атестация за проникновеното виждане на постановчика, за философското обагряне – с дълбочина,  емоционален колорит и смислова аргументация, на изградените образи, за търсене и постигане на екстремни нива на естетическо внушение, за изискан подход към детайлите, които се вплитат в цялостната картина на една завършена красота. Възстановката на постановката е дело на Галина Калчева, която е и репетитор на балетния състав към Бургаската опера.

В ролите на приказния сюжет, по музика на Сергей Прокофиев бургаската публика ще види: Даниела Туртуманова, която дебютира в ролята на Пепеляшка, Емил Йорданов, премиер-солист на Софийската опера и балет и на Бургаската опера, ще бъде в ролята на Принца. Като Феята на сцената във вторник ще се представи Анелия Иванова. В образите на сестрите на Пепеляшка дебютират: Емона Георгиева, която направи блестящ дебют на бургаската сцена в ролята на Маша в „Лешникотрошачката“ от П. И. Чайковски през м. февруари т. год., и Натали Иванова. Като Мащехата ще се представи Елена Георгиева /дебют/. В ролята, на Учителя по танци, също дебютна за него, влиза солистът на балетната трупа Теодор Цаков. Дебют в образа на Шивача прави и премиер-балетистът Даниел Тичков. Бащата на Пепеляшка ще бъде Светлан Николов. Като Шивачки ще се представят Яна Бердута и Ива Овчарова. В образите на приятели на принца влизат: Теодор Цаков, Даниел Тичков и Стефан Типиков. Във фееричния Валс-мазурка участват като солисти: Яна Бердута, Ива Овчарова, Ивана Фиалковса, Събина Косева, Теодор Цаков, Даниел Тичков, Стефан Типиков. В красивата балетна феерия вземат участие и артисти от ансамбъла на Държавна опера – Бургас и възпитаници на балетните паралелки на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Постановката на „Пепеляшка“ има  сантиментална стойност за почитателите на ненадминатия сценограф и художник Борис Стойнов, който за съжаление вече не е между нас. Неговото невидимо присъствие остава на сцената – чрез приказните декори, сред които се играе балетната постановка. Атрактивните костюми на балерините са дело на неговата съпругата, също покойната Цветанка Петкова-Стойнова,  и, както винаги, се отличават с премерена пищност, изящна и прецизна ръчна изработка на всеки детайл и характерен разпознаваем стил, носител на творческото амплоа на създателя си. 

Балетът „Пепеляшка“ е базиран на приказката на Шарл Перо. Първоначално написването на балетна творба по нея е възложена на Чайковски, но композицията не се реализира. Сергей Прокофиев пише произведението си между 1940 и 1944 година, прекъсван от събитията през Втората световна война.