Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Бургазлията Цанко Цанков с ново плувно предизвикателство, този път на Сейшелите

Бургаският плувец Цанко Цанков отправя поредното си предизвикателство, този път към Сейшелите. Известни с красивите си престижни води, Сейшелите отново ще привлекат международен интерес, тъй като българската плувна знаменитост Цанко Цанков смята да преплува разстоянието между главния остров Маха и вътрешния остров на Ла Диге, информират от Seychelles Tourism Board.

Сейшелските острови, първата страна, която е домакин на откритите световни серии на F éd ération Internationale de Natation (ФИНА) в Африканския регион ще бъде домакин на това грандиозно открито събитие, което ще се проведе през октомври 2021 г.

Събитието има за цел да обедини спорта и културата, като същевременно повиши интереса към дестинацията.

За инициативата е създадена комисия, съставена съответно от председателя на търговската камара на Сейшелската камара (SCCI), г-н Оливър Бастиен, основател и изпълнителен директор на Туристическите книжовници Сейшели г-жа Мариана Атертън и г-н Мервин Седрас.

Други партньори, които тясно участват, са Бордът по туризъм на Сейшелите (СТБ), Министерство на младежта, спорта и семейството, Плувната асоциация на Сейшелите, община Бургас и международната федерация по плуване, ФИНА.

Българският плувец обмисля да влезе в историята като предприеме най-дългото индивидуално предизвикателство за плуване не само за Сейшелските острови, но и в Индийския океан, като плува 12 часа непрекъснато и покрие приблизително 51 км в океана. Освен насърчаване на плуването в открити води като спортна дейност, Цанко Цанков възнамерява да посвети този нов световен рекорд, за да повиши осведомеността за устойчивата защита на коралите и морския живот на Сейшелските острови.

Цанко Цанков успя да постави нов Световен и европейски рекорд за 12-часово плуване в 50-метров басейн от 50,600 метра през лятото на 2020 г. Той е първият човек в историята, който преплува Бургаския залив, чиято дължина е 46,800 метра в открито море.