Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостно творчество

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство, съобщиха днес в БТА от фондация "А`Аскеер". Призът на голямата актриса ще бъде връчен на церемония в театър "Българска армия", която ще се състои на 24 май. Останалите номинации ще бъдат обявени на 9 май.

"Има една мисъл, която ми минава през главата - дали всичко това се е случило с мен. Аз съм човек, който не обича да се връща назад, но всички по-големи събития в живота ми са допринесли за това, искам-неискам, да се върнем назад. Имала съм много щастлив, живот чисто творчески и работно", каза Цветана Манева.

"В края на краищата, аз съм човек на две системи, което е много добре, че се е случило. Мисля, че мога да издържа и трета система, ако физическото състояние въобще на човешкия род можеше да поеме подобно изпитание, каквото е нашето минало, нашата демокрация и, ако откровено се замислите, какво би могло да бъде нашето бъдеще, ако така я караме", каза Цветана Манева.

"Не са ми давали награда за изгряваща звезда, но приемете това, че сега ми дават за залязваща звезда", коментира актрисата с типичното си чувство за хумор.

"Нищо не може да вдъхва живот така, както театърът да го прави", каза Цветана Манева. Тя отправи призив: "Да разчитаме на театъра като място, което има стойността на храм сега, тук, недалеч от нас, където има едно чудовищно явление и акт на цивилизацията, която се проваля по този начин, на тази агресия и човеконенавист. Имаме нужда от такъв храм на творчеството".

"Тридесет и първият брой на наградите "Ааскер" ще бъде посветен на един от най-великите български възрожденци - Паисий Хилендарски, който е канонизиран за светец от Българската православна църква. Той е признат за ренесансова личност на Европа, и това ще бъде честване в европейски и световен мащаб. Аз съм щастлив, че режисьорът на тазгодишната церемония Борис Радев се вля с изключителната си енергия", разказа председателят на фондация "А‘Аскеер" Георги Къркеланов.
  
По думите му празникът на 24 май ще бъде подчинен на българското Възраждане и на българското слово от 19-и век, първите български драматургични произведения. Ще се чуят текстове от "Криворазбраната цивилизация" и "Михал Мишкоед". Ще се опитаме чисто хронологично през целия спектакъл да поднесем почит към всички български поети и писатели, добави Къркеланов. Водещ ще бъде Веселин Ранков.