Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

УНИЦЕФ и Община Бургас подпомагат български и украински деца

Община Бургас и УНИЦЕФ-България стартират изпълнението на проект „УНИЦЕФ България и Община Бургас – заедно в подкрепа на уязвими деца и младежи“, финансиран в рамките на Основното споразумение за сътрудничество между правителството на Република България, Детския фонд на ООН и Програмата за страната за периода 2023 – 2027 г.

По този повод днес кметът Димитър Николов се срещна с г-жа Кристина де Бройн. Тя е официален представител на УНИЦЕФ за България от юни 2021 г.

„Поздравявам г-н Николов за силното му лидерство в такъв труден период. Благодаря за чудесното ни партньорство през последните 2 години. Новият проект го разширява с допълнителна подкрепа за бургаските деца, но вече и за украинчетата, които живеят във вашата община. УНИЦЕФ вярва в децата. С малко помощ всяко от тях може да се превърне в добър гражданин!“, каза Кристина де Бройн.

„В предишния ни съвместен проект обхванахме над 3000 деца. Доволни са не само те, но и техните родители. Щастлив съм, че продължаваме да работим заедно. Освен всичко друго, методическата помощ на УНИЦЕФ е много важна за нас, за да организираме още по-добре работата си с уязвимите деца и младежи.“, отговори кметът Николов.

Проектът е резултат от подписването на Меморандум за разбирателство между Общината и Детския фонд на ООН, който има за цел да подкрепи местните политики за подобряване благосъстоянието на децата и младежите, социално включване на уязвими деца и семейства, активно участие на децата и младежите в социалния и културен живот на Бургас. Една от целевите групи са децата и младежите от украински семейства, разселени в община Бургас и област Бургас.

Бюджетът на проекта е 528 665 лева, предоставени от УНИЦЕФ България. С тях ще бъдат финансирани дейности в две направления:

1. Създаване на общностен център за дневна грижа за деца на възраст от 3 до 6 години и споделено пространство за учене за деца от 7 до 14 години в сграда при детска градина „Райна Княгиня“ в к-с „Славейков“. Там ще се предлагат услуги за ранно и продължаващо обучение, дейности за неформално обучение, психо - социална подкрепа и дейности с родители, ще се провеждат занятия по обучение на български език за украински деца от семейства, избягали от войната.

2. Дейности за изграждане на ключови компетентности и умения за активно включване на младите хора в обществения живот, подкрепа за различни младежки инициативи и проекти. Те ще се осъществяват съвместно с екипа на бургаския Международен младежки център. Там предстои наемане на още психолози, социални работници, организатори на курсове по предприемачество.