Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Президентът връчва на ГЕРБ втория мандат за съставяне на кабинет в петък

Президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС в петък сутринта, съобщиха от президентството.

Бившият премиер Бойко Борисов вече декларира, че партията му няма да внася в парламента състав за Министерски съвет, защото никой не е заявил намерение да подкрепи тяхно предложение. Въпреки това той заяви, че колегите му ще вземат мандата, ще покажат на медиите примерен състав на кабинет и след това ще върнат на президента мандата неизпълнен.

Според последните изказвания на Борисов по темата, в ролята на кандидат-премиер от ГЕРБ отново ще влезе зам.-председателят на партията Даниел Митов, който получи мандат от Радев и след първите парламентарни избори на 4 април. Тогава той го върна неизпълнен, след като нито една партия не пожела да преговаря с него.

До връчването на втория проучвателен мандат се стигна, след като в началото на миналата седмица "Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) и "Демократична България" (ДБ) заявиха, че няма да подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН) с премиер Пламен Николов. 

В края на миналата седмица Трифонов за пореден път декларира намерение неговата партия да не подкрепи друг проектокабинет, независимо чие предложение е той. Последваха консултации при президента Радев, които не доведоха до сближаване на позициите между ИТН и останалите формации за съставяне на правителство.