Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Спецпрокуратурата започна проверка за "корупционно поведение" на депутат

Снимка: Скрийшот бТВ

Специализирана прокуратура е образувала проверка по повод "публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание".

Става въпрос за депутатката от "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) Татяна Дончева, която през последните дни беше обвинена от свои колеги от "Има такъв народ" в опит да разцепи парламентарната им група.

От спецпрокуратурата уточняват, че "след извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, ще се направи преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство за търговия с влияние или друго престъпление"

В края на миналата седмица председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви пред БНР, че Татяна Дончева е убеждавала негови колеги да подкрепят правителство на ИБГНИ при евентуално даване на третия мандат на тази формация. Според Йорданов тя е обещавала на депутатите да станат министри и дори е предлагала и пари.

Ден по-късно депутатът от ИТН Радостин Василев уточни в ефира на партийната телевизия "7/8," че именно той е човекът, който се е срещал с Дончева.

"Драскаше си на едно листче, на това листче имаше сумата 500 к. Драскаше си върху него, имаше имена покрай числото", каза Василев.

Дончева отрече тези твърдения и декларира, че ще съди Василев и Йорданов заради това, че ѝ приписват опит за подкуп.

"Нямам навик да се съдя с колеги, но мисля, че в създадената ситуация нямам друг избор освен да си потърся правата по съдебен ред срещу Радостин Василев и Тошко Йорданов. Нищо, че Радостин Василев вече даде заден ход по въпроса дали съм му предлагала подкуп и как точно, и започна да разказва някакви мъглявини. Смятам, че това е абсолютно безобразие", написа Дончева на страницата си във Фейсбук.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира ситуацията също в профила си във Фейсбук. Той повтори обвиненията срещу Дончева, че се е опитвала да разцепи парламентарната група ИТН.

"Убеден съм, че промяната в България е възможна, ако хора като Татяна Дончева, които искат да подменят вашия законен, демократичен вот на всяка цена в името на нечий чужд интерес, бъдат отстранени от политическия живот", написа Трифонов.

Малко по-късно Татяна Дончева отговори на Трифонов. Според нея лидера на ИТН цели да я отстрани от политическия живот и да създаде недоверие между другите политически формации в парламента.