Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Президентът връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи в понеделник първия мандат за съставяне на правителство, съобщи той пред журналисти. Това ще стане в 10 часа, уточниха по-късно от прессекретариата на държавния глава. Правото първи да опитат да съставят правителство имат победителите в изборите ГЕРБ-СДС.


"Надявам се, че допълнителното време, което дадох, е оползотворено по най-добрия начин", каза Радев, който ще връчи мандата повече от два месеца след изборите на 2 октомври.

През седмицата от ГЕРБ-СДС изпратиха до останалите парламентарно представени партии своята управленска програма, като се надяват да получат подкрепа за нея. Към момента шансовете за съставяне на кабинет не изглеждат големи предвид обявеното намерение от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" да не участват в едно правителство с бившите управляващи.

Ако ГЕРБ-СДС не успеят да получат подкрепа за правителство, следващият мандат ще бъде даден на "Продължаваме промяната". Преди десет дни от партията обявиха, че ще се опитат с помощта на "Демократична България" да направят правителство на малцинството, при положение че има обединение около пет национални цели, които да бъдат изпълнени с поредица от законопроекти.

 

При положение, че и "Продължаваме промяната" не успеят да съставят правителство, третият мандат ще е за политическата сила, която президентът прецени, че има най-голям шанс да се справи.