Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

На следващите избори: Без протоколи от машините за гласуване, тъмни стаички и преброителни центрове

Машините за гласуване вече няма да отпечатват протоколи след края на изборния ден, а разписките от всеки вот ще се приемат за бюлетини и ще се броят ръчно от секционните комисии заедно с хартиените бюлетини. Това прие парламентът в ранните часове на петък с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Преди това трите партии върнаха гласуването с хартиени бюлетини и в секциите с над 300 избиратели. В предишния вариант на Изборния кодекс в тях вотът се упражняваше само машинно.

Гласуването на промените в изборните правила продължи от 9:00 часа сутринта в четвъртък до 2:54 часа в петък сутринта. Малко преди да премахнат машинните протоколи, по предложение на Цончо Ганев от “Възраждане” депутатите си пуснаха националния химн в полунощ и станаха на крака. Успоредно с пленарното заседание отвън се проведе протест в подкрепа на машинното гласуване.

Мнозинството, подкрепящо хартиените бюлетини, реши още в секциите за гласуване да няма тъмни стаички, а паравани, отхвърли идеята за преброителни центрове, както и въвеждането на сканиращи устройства при пускане на бюлетините в урната.

Изоставено беше и предложението нови сакции в чужбина вече да се разкриват при 100 заявления за гласуване, вместо при настоящите 40. Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да бъде увеличаван от 15 на 25 членове и няма да се сменя след всеки парламентарен вот.

Премахването на машинните протоколи беше въведено по предложение на ГЕРБ въпреки критиките от ПП и ДБ, че така устройствата ще се превърнат в обикновени принтери за разписки. Отпчатването на протоколи от машините елиминираше възможността за грешки при смятането на вота след края на изборния ден.

След поправката на Изборния кодекс, членовете на секционните комисии ще трябва да броят на ръка пуснатите хартиени бюлетини, отпечатаните от машините разписки и накрая да ги събират, за да получат общия резултат от гласуването в секцията, уточнява „Свободна Европа“.