Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Проектокабинет "Габровски": Кой кой е сред кандидатите за министри

Колаж: Dnevnik.bg

 

Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски предложи на президента Румен Радев проектосъстав на евентуално бъдещо правителство. Той посочи, че всички номинирани са хора, известни в своята област на действие и отдалечени от партийните централи. Преглед на имената показва "шарен" кабинет с личности, ангажирали се в миналото с каузи както на ГЕРБ, така и на други политически сили - БСП, НДСВ и "Продължаваме промяната", хора, свързани с управлението на София, много бивши служебни министри и зам.-министри.

Прави впечатление, че две от трите жени вицепремиери - Миглена Тачева и Меглена Плугчиева, са бивши министри в кабинета на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ), оглавяван от Сергей Станишев. Тачева беше кадър на НДСВ, а Плугчиева - на БСП. Третата - Малина Крумова - има опит в ресора за евросредствата и е била министър по еврофондовете в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.) и на околната среда и водите в този на Марин Райков (2013 г.). Васил Грудев е бил министър на земеделието в служебното правителство на Георги Близнашки, заместник със същия ресор по време на втория кабинет "Борисов", на два пъти е оглавявал и фонд "Земеделие" (за два месеца - септември - ноември 2013 г., и през 2019 г.), пише Дневник.

С биография на заместник-министри влизат още Маринела Петрова (зам.-министър в последния кабинет "Борисов", дългогодишен служител в Министерството на финансите), Добромир Симидчиев (в три кабинета - "Борисов", на Марин Райков и на Орешарски) и Атанас Запрянов (във втория кабинет "Борисов" при министър Николай Ненчев).


Прошко Прошков е общински съветник в София, а Иреней Константинов - директор на общинския театър "София".

Двама - кандидатът за енергетиката Николай Павлов и за икономиката Мартин Даневски са били уволнени при управлението на кабинета "Петков". Трима - кандидатите за здравен, социален и образователен министър Благомир ЗдравковСъбина Събева и Славчо Томов, са с медицинско образование. Седем от двайсетимата, включително тримата вицепремиери, са жени.