Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Оставаме без редовно правителство, кабинетът "Габровски" не получи подкрепа в парламента

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател с мандата на ГЕРБ-СДС. Така редовно правителство с първи мандат няма да има. 125 народни представители гласуваха "против" номинацията за премиер, а "за" бяха 113 народни представители.

Проф. Габровски получи подкрепа от издигналата го партия - ГЕРБ, от ДПС и от "Български възход". Отрицателен вот дадоха "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП, "Демократична България" и изгоненият от Корнелия Нинова депутат Явор Божанков.

Речта на Габровски пред парламента завърши с притчата за двете жени, които претендирали пред цар Соломон, че са майки на едно и също дете. Когато Соломон предложил то да бъде разделено на две части, истинската майка отстъпила. "Нека любовта към България днес надделее, нека запазим родината си и заедно да преодолеем бедата, в която сме изпаднали, и нека тази любов, която всеки от нас таи в себе си, надделее над чисто егоистичното", каза Габровски на финала.

Вторият мандат ще бъде даден на "Продължаваме промяната", като втора политическа сила. Ако не бъде реализиран, което е най-вероятно, президентът трябва да даде още един - трети мандат за съставяне на правителство. Той трябва да реши на коя партия ще го връчи, като не е задължително това да бъде третата по големина. Желание да го получат изявяват Конелия Нинова и Стефан Янев.

Президентът Румен Радев вече обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегнат избори през зимата.