Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

"Продължаваме промяната" получи втория мандат за съставяне на правителството

Снимка: в-к Капитал

 

Продължаваме промяната" ще върне мандата за съставяне на редовно правителство неизпълнен, ако декларацията ѝ с приоритети за евентуален кабинет не събере достатъчно подкрепа в парламента. Тази заявка повтори пред президента Румен Радев номинираният за премиер от партията на Кирил Петков и Асен Василев Николай Денков.


В първия работен ден на новата година
държавният глава даде на "Продължаваме промяната" втория мандат за съставяне на правителство. По конституция партията има седем дни да върне мандата обратно на Радев - неизпълнен или с предложение за състав на правителство, което да бъде подложено на гласуване в парламента.

"Получавате този мандат в първия работен ден на Новата година, когато си пожелаваме здраве, мир и благоденствие, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, диалог, разбирателство, единение около важните за страната приоритети", каза президентът.

"Задачата е изключително трудна, много хора казват даже, че е невъзможна. Въпреки това сме убедени, че трябва да направим всичко необходимо, за да съставим правителство. Натрупани са много проблеми, забавени са много реформи", отговори Денков.


Още в началото на преговорите "Продължаваме промяната" по идея на "Демократична България" обяви, че
ще подготви декларация с основните цели и предизвикателства пред страната, сред които законопроектите по плана за възстановяване и устойчивост, приемането на България в Шенген и еврозоната. Идеята е съдържанието на декларацията да е като програма за правителство, което да я изпълнява. В този контекст според "Продължаваме промяната" и "Демократична България" гласуването за декларацията-програма е тест за подкрепа за правителство, припомня Дневник.бг.