Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

На рождения ден на Нинова, БСП получи третия мандат за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи на председателя на БСП Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това стана в понеделник сутринта в сградата на президентството.

За третия по процедура президентът имаше право да избере партия. Възможностите бяха БСП, ДПС, "Възраждане" ДБ и "Български възход".

"Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо правителство с ясна политическа отговорност", каза Радев.

"Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само успя да съхрани диалога със всички парламентарно представени политически партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент", добави той.

"Разбираме тежестта на ситуацията, ще направим всичко възможно за правителство. Ще продължим да търсим съгласие", каза Нинова.

Това е четвъртият път, в който Радев дава последния мандат на БСП, като предишните три бяха неуспешни.

След предсрочните избори през октомври Радев връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС, които спечелиха за пръв път от април 2021 г. ГЕРБ не събра достатъчна подкрепа за кабинет и върнаха неизпълнен първия мандат. Същото се случи и с ПП, на които Радев даде втория мандат като втора политическа сила.

Нинова даде на президента папка с пълномощията от парламентарната група за получаване на мандат и кутия бонбони "Мерси". "Заповядайте, почерпете се за мое здраве", каза Нинова.

Корнелия Нинова благодари за доверието на президента и каза, че в БСП разбират тежестта на ситуацията и отговорността, която им се възлага.

"Ще направим всичко, което зависи от нас да направим редовно правителство. Наистина доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България с колегите от другите парламентарни партии. Така че ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни", каза Нинова.