Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

"Алфа Рисърч": Новата коалиция води с малко на ГЕРБ, пет партии влизат в парламента

Новата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" води с малко повече от един процентен пункт пред ГЕРБ. Това показват данните на "Алфа Рисърч" от социологическо проучване, проведено в периода 21-27 февруари. Ако изборите бяха днес, пет политически сили влизат със сигурност в бъдещия парламент, а други три са много близо до 4-процентовата бариера.

Изследването е реализирано от "Алфа Рисърч" със собствени средства. Проучването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Нагласите на избирателите на старта на кампанията сочат паритет между "Продължаваме промяната - Демократична България" (26.4%) и ГЕРБ (25.2%). От социологическата агенция отбелязват, че сумарният резултат на коалицията остава под постигнатото от двете партии на вота преди половин година.

 

Макар и по-слаба, интрига е налице и за третата позиция. Към момента тя се заема от ДПС с 13.2% от твърдо решилите да гласуват. В непосредствена близост до тях е Възраждане с 11.3%, която се откроява като една от малкото формации, мобилизирали подкрепа в периода между двата избора. БСП започва кампанията със 7.4% и още на този ранен етап се регистрира спад в електоралната ѝ подкрепа.

„Български възход", новосформираната коалиция "Левицата!" и "Има такъв народ" са относително близо до изборната бариера, но на старта на кампанията са все още под нея. За тях биха гласували съответно 3.8%, 3.6% и 3.2%.

От "Алфа Рисърч" отчитат слаба мотивация за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април.