Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Дежа вю: Депутатите пак не избраха председател в първия ден на парламента

Снимка: БГНЕС

Новият парламент започна работа точно както стария – с провал при опита да избере председател.

Кандидатурите бяха две - на Росен Желязков от ГЕРБ и на Петър Петров от "Възраждане". Нито един от двамата не успя да събере нужния брой гласове. След вота Асен Василев предложи събранието да вземе решение за ротационен принцип като председателите да се сменят на всеки два месеца, а кандидатите да са от първата и втора политическа сила - ГЕРБ и ПП-ДБ. Заедно с това да се въведе ротация и за председателя на правна комисия, пише Медиапул.

След предложението му водещият заседанието Вежди Рашидов обяви половин час почивка. През това време бе свикан председателски съвет. И след него обаче нямаше постигнат консенсус около кандидатура. Затова Рашидов прекрати заседанието и даде почивка до четвъртък сутринта.

Преди началото на първото заседание на 49-ия парламент партиите дадоха заявка, че този път ще се опитат да избегнат кризата, в която изпадна предходният около избора на председател.  Стигна се обаче до повторение именно на този сценарий.

Това е петият парламент, избран в рамките на последните две години. Основният въпрос е колко ще издържи, тъй като отсега е ясно, че перспективата да се направи правителство е нищожна. Нищо чудно следващите предсрочни избори да са през юли.