Кой кой е в проектокабинета на "Продължаваме промяната - Демократична България"

Снимка: в-к "Дневник"

Коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) обяви във вторник състав на проектокабинет, който ще бъде официално предложен на 49-ото Народно събрание, ако коалицията получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, информира Свободна Европа.

Ето и пълния списък с имената на номинираните за министри:

Акад. Николай Денков е номиниран за министър-председател. Той получи втория мандат за съставяне на правителство в миналия парламент, но го върна неизпълнен. Денков беше образователен министър в кабинет на Кирил Петков, свален с вот на недоверие миналата година от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и “има такъв народ”.

За финансов министър е предложен съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев, който заемаше този пост в кабинета “Петков”, както и в служебното правителство, излъчено от Радев през 2021 г.

Зам.-министърката на външните работи Ирена Димитрова в кабинета “Петков” е номинирана за външен министър.

За вътрешен министър е предложен бившият прокурор Андрей Янкулов, който в момента е правен експерт в неправителствената организация “Антикорупционен фонд”. В миналото той е заемал постовете на служебен зам.-министър на правосъдието и вътрешните работи.

Предложението за министър на отбраната е проф. Тодор Тагарев, който заемаше този пост в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев през 2013 г. Тагарев трябваше да стане вънпен министър в кабинета “Петков” след отстраняването на Стефан Янев, но в последния момент беше оттеглен.

Адвокат Милен Матеев е номиниран за правосъден министър. Той оглавяваше правната комисия в 47-ото Народно събрание, но на изборите на 2 април не успя да стане депутат.

Номинацията за екоминистър е Юлиан Попов. Той е бивш служебен министър на околната среда и водите, старши съветник на Европейската фондация за климата и председател на Института за ефективност на сградите в Европа.

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски е предложен за министър на земеделието. Той беше председател на енергийната комисия в 47-ото Народно събрание.

Бившият директор на държавното дружество “България хели мед сървиз” Георги Гвоздейков е номиниран за министър на транспорта. Това дружество трябваше да организира системата за въздушна спешна помощ, но настоящият служебен кабинет на Гълъб Донев го закри и прехвърли дейността му към правителствения авиоотряд.

За министър на регионалното развитие и благоустройството е предложен юристът Андрей Цеков. Той беше заместник-министър на финансите по време на Асен Василев.

Юлиан Войнов е номиниран за икономически министър. Той е сред учредителите на ДСБ и преподавател в Стопанската академия в Свищов.

Бившият директор на Националния център по обществено здраве и анализи Христо Хинков пък е лансиран за здравен министър. Той беше сред експертите, споменати при обявяването на обединението “Демократична България”, в което влизат “Да, България”, ДСБ и “Зелено движение” през 2018 г.

Александър Йоловски е предложен за министър на електронното управление. Той беше зам.-министър в кабинета “Петков”, когато този министерски пост се заемаше от Божидар Божанов от ДБ.

Начело на образователното министерство е номинирана Генка Петрова-Ташкова, която беше заместничка на Денков, когато той оглавяваше МОН в кабинета “Петков”. Тя е главен секретар на Медицинския университет в София.

Друг зам.-министър от бившето правителство на ПП - Иван Кръстев, пък е предложен за министър на труда и социалната политика. В предишния си престой в министерството той беше заместник на тогавашния министър Георги Гьоков от БСП.

Номинацията за министър на земеделието е Христо Даскалов, който беше начело на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) при управлението на Кирил Петков, но служебното правителство на Донев го смени.

Даниел Лорер е лансиран за министър на иновациите и растежа. Той заемаше същият пост и в кабинета “Петков”.

За министър на културата пък е предложена Яна Генова. Тя беше член на управителния съвет на Национален фонд “Култура”, назначена от бившия културен министър от ПП Атанас Атанасов.

Бившият автомобилен състезател Димитър Илиев е номиниран за спортен министър, а за министър на туризма е предложена Гергана Кабаиванова, която е била кандидат-депутатка от ДБ.