Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Кристалина Георгиева официално застава начело на Световната банка

 

 

Българката оглавява временно институцията


Пост, резервиран само за американци – това се знаеше за позицията на шефа на Световната банка. От днес обаче длъжността ще бъде заета временно от българката Кристалина Георгиева. Тя ще изпълнява тази роля до избор на нов титуляр.

До решението Георгиева да бъде поставена начело се стигна след изненадващата оставка на досегашния президент Джим Йон Ким, който е американец от корейски произход. Мандатът му трябваше да продължи до 2022 г. Той мотивира оставката си като личен избор, защото е поел друг професионален ангажимент.

За мен беше чест да служа като Президент на тази институция и искам да благодаря на всички ви, че ме подкрепяхте в мисията да сложим край на бедността по света. Възможността да премина в частния сектор беше неочаквана, но стигнах до извода, че това е пътят, по който мога да окажа по-голямо влияние“, написа в свое обръщение Джим Йон Ким в началото на януари. 

Традицията американец да е начело на институцията датира от нейното създаване през 40-те години след Втората световна война. Американците управляват Световната банка, а европеец отговаря за Международния валутен фонд. Така е било винаги. Това е споразумение, което мнозина считат за анахронични. Двете институции вече разполагат с по-формализирани процедури за подбор, а последните европейски и американски кандидати за постовете бяха изправени пред предизвикателства. Когато беше назначен за първи път на поста, Джим Йон Ким бе номиниран от администрацията на Обама, но имаше за конкуренти колумбиец и нигериец.