Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Lafka затвори обектите си, веригата може да бъде изкупена от БСТ или от "Български пощи"

Една от най-големите търговски вериги в страната - Lafka, затвори само няколко дни, след като влязоха в сила промените в Закона за хазарта, с които само държавата притежава правото да организира лотарийни игри. До края на тази седмица беше и срокът за изтеглянето на талоните от обектите.

Влезлите в сила на 21.02.2020 г. нови рестриктивни законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на "Lafka“ и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството, съобщават от ръководството.

Поради тази причина "Лафка Маркет“ АД преустановява оперативната си дейност. Дружеството разполага с достатъчен финансов ресурс за погасяване на своите задължения в най-кратки срокове, това съобщават от ръководството на "Лафка Маркет“ АД.

От сайта става ясно, че компанията има над 1059 обекта в страната като повечето от тях са на франчайз – над 824.

Проверка в Търговския регистър показва, че действителен собственик на „Лафка Маркет“ е Волфганг Рекендорфер, който пребивава в Австрия. Акциите на веригата са разделени между две дружества – „Благоевград-БТ“ и FMCG Холдинг ГмбХ. В регистрите няма искане за откриване на процедура по несъстоятелност на "Лафка маркет". От регистъра става още ясно, че тя има заем към "Първа инвестиционна банка" от 2014 г., съобщава economic.bg.  

Представители на компании за производство на цигари, захарни изделия, алкохол, медии и др. отбелязаха пред „Капитал“, че не са били предупредени за затварянето на веригата. Това би им помогнало да намалят постепенно доставките и да настояват по-бързо да им бъдат върнати парите за стоката. Няма яснота какви количества продукти в момента са затворени в Lafkа, пишат от изданието.

По тяхна информация до седмици веригата ще бъде купена от Българския спортен тотализатор или „Български пощи“.

Тъй като през миналата година държавата реши да включи в разпространението на вестници държавната "Български пощи", а лотария да бъде организирана само от държавния Български спортен тотализатор, доставчиците на Lafka смятат, че до седмици тя ще бъде изкупена за нула лева от спортния тотализатор или "Български пощи". Подобно развитие може да е в продължение на решението на правителството от октомври 2019 г. държавната компания „Български пощи“ да разпространява и продава печатни издания, в това число вестници и списания.