Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Строителният бранш иска да работи и във времето между 14 и 16 часа

Възобновяване на Националната програма за енергийна ефективност и нови строги правила, по които тя да се извършва, за да може повече фирми да участват в нея и респективно да се създаде по-голяма заетост, за да се излезе по-бързо от кризата. Това искат от Камара на строителите, които се срещнаха с министър-председателят Бойко Борисов, за да разговарят по този въпрос. 

„Сега трескаво в цяла Европа започват проекти, за да се използват грантове за саниране. Ние в България имаме готови, утвърдени проекти за 3250 сгради на обща стойност 1.65 млрд. лв. с ДДС. Готови сме много бързо да задвижим този механизъм“, каза Валентин Николов, председател на Камарата на строителите, по време на извънредния брифинг в Министерския съвет.

Николов визира държавната програма за саниране, в която държавата наля 2 млрд. лв. за саниране на 2200 блока. В последствие обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри множество нарушения, свързани с картели между фирми, участващи в програмата. Също така имаше голям брой свидетелства за некачествено поставяне на изолацията, която понякога биваше издухвана от вятъра заради липса на поставени крепежни елементи. А много експерти коментираха, че цените на квадрат, при които се сключват договорите за саниране, са нереално високи и не кореспондират с пазарните реалности.

Миналата година антимонополният орган глоби с 398 хил. лв. 27 фирми, за които е доказал, че са участвали в картел. Според бранша обаче програмата е била  „политически оплюта“ и затова е спряна, пише economic.bg.

„Това е една много хубава програма, която за съжаление политически беше оплюта и обругана, и спря своята дейност. Бяха обновени около 2000 български сгради. Тя мултиплицира ефекта на заетостта, защото там работеха не само строители, но и доставчици. Всички райони, в които тя се извършваше, живнаха. Говорим както за малките търговци, така и за хотели, ресторанти, оживиха всичките райони, в която беше реализирана. Да не говорим и за самата ефективност - минималната енергия, с която се отопляват и охлаждат. Ако тази програма продължи, ще създаде заетост за над 150 000 българи, които ще намерят своето място там“, каза Николай Николов, зам.-председател на Камарата на строителите.

От бранша искат дейността по въпросната програма да се извършва по нови правила. А именно на една фирма да не се дават повече от два обекта, за да може повече фирми да участват в този процес. 

Друг акцент от исканията на строителите е промяна в наредбата, която забранява всякакви строително-монтажни дейности между 14-16.00 ч. Според тях трябва ясно да се дефинира какво е позволено и какво не, „защото нали разбирате, че изливането на бетон, когато е започнало, не може да спре точно в 14.00 ч. А и понякога замазването на една стена е доста по-безшумно от колите по булеварда“, изразиха мнение по време на брифинга от Камарата на строителите.

Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който също взе участие в брифинга, обяви, че ресорното министерство подкрепя това предложение, но то трябва да бъде съгласувано и с другите ведомства.