Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Защо се повишиха цените на някои основни стоки?

 

Цената на хляба през последните месеци постепенно се повиши и в момента килограм бял хляб се продава за 1.70

Някои основни храни са поскъпнали това лято - като олио, брашно, краве сирене, някои сезонни Плодове. Какви са причините?

Цената на хляба през последните месеци постепенно се повиши и в момента килограм бял хляб се продава за 1.70. Причината е по-скъпата пшеница, а от тук и брашното.Все пак прогнозите са, че се очаква много добра зърнена реколта и спад в цените.

 

Най-драстично е поскъпнало олиото в сравнение с миналата година - с 53 на сто.

В момента литър олио се продава по пазарите на цена между 2.80 и 4.20 лв. Така на практика най-скъпото олио се доближи до цената на най-евтиния зехтин. Причините за поскъпването са слабата миналогодишна реколта. Уверенията са, че през септември, октомври когато има нова реколта, цените ще се нормализират.

В сравнение с миналата година по-високи са цените на кашкавал "Витоша" и кравето сирене. Специалистите обясняват цялостното поскъпване с повишената цена на труда и увеличаване на цените на горивата.

В същото време свинското месо и маслото са поевтинели в сравнение с миналата година.

При плодовете и зеленчуците поскъпване има при прасковите, морковите и зеления пипер.Поевтинели са лимоните,ябълките и кайсиите.

Необичайно високите цени на малините и къпините по софийските пазари предизвика днес гнева на купувачите.

На борсата колко я купихте малината?

"Скъпо ви казвам. От 10 лв. нагоре е цената на едро. Тая всичката жега, знаете ли какво прави плодовете. Тя ги унищожава и няма. Бере се през ден, на седмица по два пъти се кара стоката. Това не е концерт по желание както те искат", коментира Миа Иванова, търговец.

От комисията по стоковите борси и тържищата прогнозират успокояване на цените.

"До края на годината не бива да се очакват някакви резки движения. Няма нито един икономически фактор, който да предполага покачване на цените на каквото и да било", заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според председателя на комисията, въпреки временно високите цени на някои храни, вносът и силната конкуренция ще доведат до стабилизиране на пазара.