Окончателно: Цената на тока на едро остава регулирана

Окончателно: Цената на тока на едро остава регулирана

Окончателно депутатите отложиха либерализацията на пазара на ток на едро с една година – до 1 юли 2025 г. Решението дойде в предпоследния работен ден на парламента и на фона на хиляден протест на енергетици и миньори в центъра на София.

Предложението беше подкрепено на второ четене със 152 гласа „за от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“. „Против“ и „въздържал се“ гласуваха единствено от "Продължаваме промяната - Демократична България".

С решението цената на тока за битовите потребители за следващия регулаторен период, който започва да действа от 1 юли 2024 г., ще продължи да се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на база предложенията на трите ЕРП-та. Така цената на тока за домакинствата ще продължи да бъде регулирана. 

По време на заседанието, след среща с протестиращите, от БСП дори предложиха излизането на свободния пазар на ток да се отложи не с една, а с три години. Това предложение обаче беше подкрепено само от БСП и „Възраждане“, и не беше прието.

Опорката на БСП беше, че отлагането на либерализацията ще спаси държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" следващите години, но Радослав Рибарски (ПП-ДБ) припомни, че токът от централата не влиза в регулирания енергиен микс, а се включва със заповед на енергийния министър, пише economic.bg.

Либерализацията на пазара на ток е една от ключовите реформи по Плана за възстановяване и устойчивост, която беше приета през октомври миналата година именно за да се гарантира второто плащане. Сега не е ясно дали държавата няма да загуби милиарди по Плана.

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...