Лозари и винопроизводители протестират срещу спорна данъчна наредба

Лозари и винопроизводители протестират срещу спорна данъчна наредба

С тежка техника лозари и винопроизводители блокираха пътя от Поморие за Слънчев бряг. Макар и да не продължи колкото беше предварително обявен, а много по-кратко, протестът успя да предизвика километрични опашки от чакащи автомобили.   

Недоволството на земеделските производители е заради данъчна наредба, която ги задължава да теглят гроздето предварително в лозовите масиви, а за всеки камион, натоварен с продукцията - да получават електронен код от НАП. Според бранша изискването е излишно и неприложимо за тях, тъй като в лозята няма интернет, а докато трае цялата процедура, гроздето може да вкисне.

„Ето кантарчето! С това ли да го мерим този голям камион? Неприложимо е, те не го разбират! Аз ги поканих на терен да дойдат и наистина да видят как става целият процес. И на нас вече ни дойде до гуша да ни третират като престъпници. Ние не сме престъпници, ние се опитваме да работим в България, да правим бизнес и да развиваме земеделие. Това е нашата цел!“, каза Йордан Чорбаджийски – председател на Националната лозаро-винарската камара. 

„Този протест не е за пари, не е за субсидии, може би е първият такъв протест. Искаме да се чуе наистина мнението на работещите хора и да се разбере, че ако е станала грешка наистина в експертно ниво в НАП, нека да си я поправят“, призова Димитър Пилонтов - гроздопроизводител от Поморие.

От Приходната агенция отговориха, че „гроздето е сред стоките с висок фискален риск, които често се използват в схеми за измами с ДДС и изваждането му от списъка с високо рискови стоки ще облагодетелства контрабандния внос”.

Протестиращите обаче са категорични, че не са част от сивия сектор, защото поне четири държавни агенции ги контролират.

„Ние не стимулираме сивия сектор. Контрабандният внос може да се спре много лесно. Нека да си сложат мобилни групи на границата!“, призова Чорбаджийски. 

Ако наредбата не бъде преразгледана, се заканват да преместят протеста пред сградата на НАП в София.  

 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...