Обратно на очакваното: Газът за бизнеса поскъпва през септември

Обратно на очакваното: Газът за бизнеса поскъпва през септември

"Булгаргаз" ЕАД предложи окончателната цена, на която ще продава природния газ през септември на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия - 61,91 лева/MWh ( без акциз и ДДС). 

Предложената цена е с 1.16 лв/MWh или 1.9 % по-висока от действащата за месец август, съобщиха от газовата компания.

За сравнение от Булгаргаз посочват, че текущите ценови нива на газов хъб TTF са на нива над 38 EUR/MWH, или над 74 лв/MWh.

Новата стойност вече е утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Преди дни имаше открито заседание на регулатора, на която вече бе дискутирана промяната в тарифите.

В тази цена са включени договорените количества азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 78,68 % от потреблението за септември и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Като втори източник "Булгаргаз" ЕАД е посочил количества природен газ от добив от газовото хранилище в Чирен.

Първоначално за септември общественият доставчик прогнозира цена в размер на 59.54 лв./MWh, или намаление с около 2%, в сравнение с тази за август от 60,75 лв./MWh. От "Булгаргаз" обаче посочват, че са постъпили заявки за допълнителни количества от клиенти на регулирания и свободния пазар. Това увеличава общото количество природен газ за покриване на месечното потребление и вдига цената.

 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...