НСИ отчита рязко забавяне на годишната инфлация в България

НСИ отчита рязко забавяне на годишната инфлация в България

Рязко забавяне на годишната инфлация в България и дефлация на месечна база, отчита Националният статистически институт (НСИ) през септември. Цените на дребно са се покачили само с 1.2% спрямо същия месец на 2023 г., а при сравнение с август средното поевтиняване е с 1%.

Като двигатели на годишната инфлация се открояват някои хранителни стоки, като риба, олио, плодове и зеленчуци, ремонтни услуги, водата, лекарските услуги, жп транспорта и поддръжката на автомобилите и образованието. Поевтиняване пък има при облеклото, обувките, горивата и самолетните билети.

Когато сравняваме спрямо предходния месец, поскъпване има при плодовете и зеленчуците, газообразните горива, поддръжката по автомобилите и образователните услуги. Поевтиняване се отчита при повечето стоки и услуги, като хляб и кафе, строителните материали, мебелите и домакинските уреди, автомобилите и велосипедите, горивата и самолетните билети, хотелските услуги и пакетните почивки.

Данните на НСИ са в унисон с последната прогноза на Българската народна банка (БНБ) за „плавно забавяне през втората половина на 2024 г.“ А като все още проинфлационни фактори БНБ отчита нарастването на разходите за труд и запазващото се силно потребителско търсене, пише economic.bg.

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...