Какви са симптомите на топлинния удар и как да се предпазим от жегите

Какви са симптомите на топлинния удар и как да се предпазим от жегите

„Симптомите, за които трябва да следим в горещините, са главоболие, гадене, повръщане и усещане, че ще загубим съзнание. Ако те се появят, това значи, че сме тръгнали стремглаво към топлинен удар“. Това каза пред Нова телевизия д-р Рада Прокопова, началник на Кардиологично отделение към столичната УМБАЛ „Св. Анна“.

В такива случаи човек трябва да се оттегли на сянка или в по-хладно помещение и да започне незабавно да приема течности, които са главното лечение, препоръча тя.

По думите й, понякога при топлинен удар главоболието е съпроводено с температура, в някои случаи и до над 39 градуса, и трябва да започне приемът на антипиретици, които да я свалят.

Д-р Прокопова посъветва още при ползването на климатик да не допускаме много рязка разлика в температурите вън и вътре, защото организмът отново изпада в шок.

„Ако сте били в помещение с температура 20 градуса, съдовете ни са свити, и тогава ако излезем навън, където температурата е 40 градуса, те моментално се разширяват, което може да доведе дори до шок, най-малкото до прилошаване. Докато обратното – влизането от топло на студено, е малко по-добър вариант за здравите хора. За хората със сърдечно заболяване обаче това може да доведе до стенокардна симптоматика, защото се получава рязко стесняване на съдовете“, обясни кардиоложката.

Д-р Прокопова препоръча напитките, с които искаме да се охладим, да са със стайна температура – нито студени, нито горещи.

Тя обясни, че много студените напитки предизвикват рязко стесняване на съдовете и охлаждане на лигавиците, което благоприятства вирусните и бактериалните инфекции, а много топлите водят до рязко разширяване на съдовете, спадане на кръвното налягане, което също може да предизвика прилошаване.

Лекарката бе категорична, че алкохолът в горещините практически е забранен, допустимо е да се изпие една малка бира, но не повече.

Тя не препоръча също така да се взема студен душ след продължително излагане  на слънце, защото това би било огромен стрес за едно нагрято тяло, а за хората със сърдечно заболяване – хипертония, исхемична болест на сърцето, пристъпно предсърдно мъждене, това би било особено опасно.

 

  • Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, отчита УМБАЛ Бургас. 48 смъ...