Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Студенти и докторанти показаха иновации в природните и технически науки в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Разработка на 3D модели, устройство за безконтактно измерване на температура, дисперсионен анализ на замърсяването на водите на българското Черноморие – това са само част от докладите, които бяха представени на научна сесия в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Форумът е за студенти, докторанти и млади научни работници в сферата на природните и техническите науки. Организатори са двата факултета в бургаския ВУЗ.

Организационният комитет се оглавява от зам.-ректора доц. Светлана Желева, а председател на научната комисия е проф. Красимир Василев.

Младите и бъдещи учени представиха платформи за електронно обучение, доклад за влияние на системите за енергийна ефективност в жилищното строителство, научен труд за изучаване на химичните вещества в етеричните масла от гераниум и тяхното влияние върху кръвното налягане и др.

При студентите първата награда в научната сесия беше определена за Рени Сярова, а при докторантите за Георги Русев. Комисията отличи още Ана-Мария Щерева, Силвия Вълчева и Петър Петров.

Студентският съвет към университета също активно подкрепя участието на учащи в изследователска дейност. От друга страна ръководството на ВУЗ-а стимулира приноса на участвалите студенти с еднократни награди.