Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Николай Денков: Новата учебна година започва на 15 септември, въпросът е кога ще завърши

Снимка: в-к Капитал

Учебната година 2022/2023 година ще започне на 15 септември, въпросът е кога ще завърши и как ще започне следващата, каза днес пред Би Ти Ви министърът на образованието Николай Денков. Коментарът му беше по повод идеята първият учебен ден да е седмица по-рано от приетото от години.

Аргументът е, че в България учениците имат по-малко дни в училище от техните връстници от други страни в Европа. "Уважавам сантимента към 15 септември. Но нека погледнем Великден. Истинският празник е Великден, а не датата, така и първият учебен ден е празникът, а не датата", подчерта министърът. Той призна, че все още идеята за по-ранно начало на учебната година не се приема от обществото, но аргументите в повечето случаи не са сериозни.

Учителите пък били несъгласни, защото се притесняват от допълнителните натоварвания. "Предстоят преговори как те да бъдат компенсирани. Това е дискусия, която започнахме, не е приключила, когато сме готови, ще обявим решението", обобщи Денков.

Министърът на образованието каза още, че до 30 юни е срокът за крайните доклади след възложената оценка на учебното съдържание и след тази дата ще се мисли за промени в учебния материал. Най-много оплаквания имало от уроците по математика и природни науки, каза Денков. Като основен проблем се очертава това, че учениците не разбирали защо учат определено нещо. "Искаме базовите учебници да следват стриктно програмите, останалото да се надгражда с помагала", посочи министърът.

На въпрос дали и с колко ще се увеличат заплатите на учителите той посочи, че ще се спази обещанието те да са 125% спрямо средната работна заплата и тъй като предстои тя да се повиши, ще се повиши и заплащането на преподавателите. Според Николай Денков няма опасност от затваряне на училища и детски градини заради високи сметки за ток сега. Проблем може да има евентуално през новия отоплителен сезон, като се планира повишаване на средствата за такива плащания.