Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Демонстрационната част на Аква калиде ще показва баня от епохата на Римската империя

Археолозите работят усилено по разкриването на нови артефакти в “Акве калиде” под ръководството на доц. д-р Димчо Момчилов и д-р Милен Николов.
В дълбочина територията там е като торта с различни пластове, където се откриват артефакти от праисторическо време - гръцки - тракийски - римски - византийски - български - османски период, което я прави уникална в световен мащаб.
Откритите там монети датират от широк хронологически диапазон - Западното Черноморие, Тракийското царство, Римската република и империя, Византия, Латинската империя, Османската империя, Полско-Литовското кралство, като се стигне до паричните знаци на трите български царства.
В напреднала фаза на изграждане е и новият Експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на Акве Калиде“. С него ще продължи развиването на културно-историческия туризъм в региона. Той ще отвежда посетителите към античните векове и начина на живот на хората тогава.
Центърът ще се състои от две функционални части. В едната ще е разположена музейна експозиция, която ще съдържа артефакти, открити при разкопките. Заедно с тях ще бъдат показвани експонати от фонда на Регионалния исторически музей и гостуващи исторически колекции.
Демонстрационната част на комплекса ще показва на посетителите типичната баня, характерна за епохата на Римската империя. В различните ѝ части ще са представени съблекалнята, стая за масажи, басейн с топла минерална вода. Зоната на банята е директно свързана със семеен кът с детски басейн, както и към парна баня, сауна и душове.