Откриха десетки стъклени съдове при подводните проучвания на Ченгене скеле

Откриха десетки стъклени съдове при подводните проучвания на Ченгене скеле

Нови сто и дванадесет цели и фрагментирани стъклени съдове са отрити по време на тазгодишната подводна археология в залива "Ченгене скеле".  Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

През юни водолазите работиха в зоната, където през 2020 и 2021 година на същото място бяха открити също десетки фрагменти от стъклени предмети. Учените предполагат, че е възможно стъклата да са изсипан товар от лодка или кораб по време на буря и силно вълнение. Вероятността останките на кораба, превозващ стъклените съдове, да е в близост до мястото на откриване на стъклените фрагменти, е много голяма. 

До началото на тазгодишната подводна експедиция колекциите от стъклени находки включват 310 фрагментирани и цели съдове. 

Новооткритите находки са важен извор на информация за слабо изследваната тема за потреблението, търговията и производството на стъкло на Балканите през Късноосманския период. До този момент е предложена хипотезата, че съдове най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на 16 век или началото на 17 век. Тук въпроса за точната датировка на стъклените предмети и вероятното корабокрушение остава открит, още повече че мястото около рифа не е допроучено, казаха от музея в Бургас.

Водолазите са обследвали и други четири зони в залива. Източно около нос Чироза са открити фрагменти от късноантични и средновековни амфори. От средновековните предмети са разпознати части от амфори тип "три" по Гюнсенин с датировка 12-13 век. В зоната около Манастирското пристанище, което се намира срещу остров Света Анастасия, са намерени фрагменти от керамични съдове от 18-19 век, както и части от късноантични амфори. Открит е и железeн рог от котва.

Новите находки ще бъдат експонирани в Археологическия музей в Бургас след консервация от специалисти.

 

  • Местният парламент в Бургас подкрепи предложението на кмета Димитър Николов за изграждането на нова ...