Несебър дава старт на подводния туризъм

Несебър дава старт на подводния туризъм

Центърът за подводна археология и община Несебър започнаха разработването на изцяло нов туристически продукт, чиято цел е да запознае летовниците с подводните археологически забележителности в залива на крайморския град. Към момента се работи по няколко подводни маршрута до места, идентифицирани като интересни обекти. 

По голямата част от тях са били потопени преди много години при известното на науката повишаване на морското равнище в Черноморския регион. 

"Голяма част от обектите са в процес на проучване. Събира се информация за разработване на достъпни за непрофесионалистите маршрути и за експониране и адаптиране на намиращите се под водната повърхност недвижими паметници. Този специфичен туристически продукт ще допринесе за разнообразяването на допълнителните услуги, свързани с още по-широката популяризация на Несебър, не само в научните среди, но и сред посетителите на града", посочиха от общината. 

В момента Центърът по подводна археология провежда международна школа със студенти. Проучват се останки от ранно византийски крепостни стени и отбранителни съоръжения в района на Южната буна в Стария Несебър. 

  •  
  • Въпреки мъглата 160 ветроходци преминаха парадно през града с национални флагове „Ветроходствот...