Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

За една нощ ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс в правната комисия

След 17-часово заседание, започнало вчера и приключило рано тази сутрин, комисията по правни въпроси в Народното събрание одобри на второ четене предложения за промени в Изборния кодекс. Толкова продължително заседание е рядкост в парламентарната практика, а в 48-ия парламент се случва за първи път.

 

При заявка, че промените се правят единствено, за да се даде възможност на гражданите да гласуват и с хартиена бюлетина, ако желаят, в края на сметка се оказа, че предложенията, внесени между първо и второ четене, заемат 67 страници.


Инициативата за промените в Изборния кодекс дойде от БСП, която получи подкрепа за своите предложения от ГЕРБ и ДПС. Вторият законопроект - на депутатите от "Демократична България" Божидар Божанов и Ивайло Мирчев, претърпя промени в хода на гласуването. Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха хибридната форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина", заличиха обществения съвет към Централната избирателна комисия.


Правната комисия, председателствана от Радомир Чолаков от ГЕРБ, включва шестима депутати от ГЕРБ, петима от "Продължаваме промяната", четирима от ДПС, трима от "Възраждане", по двама от БСП, "Демократична България" и и "Възраждане", един от "Български възход".