Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

Румен Радев е наложил вето на разпоредби в новия Изборен кодекс. Това съобщиха от президентството. По този начин той го връща за ново обсъждане в Народното събрание.

 

Промените бяха гласувани на 2 декември на 18-часово заседание с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БПС. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" пък многократно заявиха, че приетите текстове заплашват честността на изборите.


"Отчитам, че парламентарното мнозинство изостави част от набързо предложените изменения, които изначално променяха българския изборен процес. Приети бяха правила, които да направят по-добър баланса между осигуряването на тайната на вота и преодоляването на контролирания вот, чрез замяната на кабините за гласуване с паравани за гласуване. Законодателят гарантира определен минимум на възнаграждението на членовете на секционните избирателни комисии за отговорната и професионална работа, което не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата. Спрямо част от приетите промени, които се отнасят до начина на гласуване и отчитане на изборните резултати, обаче, упражнявам правото си мотивирано да върна за ново обсъждане разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от Народното събрание на 2 декември 2022 г.", посочва президентът.

В мотивите е записано: "Приетите промени оставят в повечето от секциите избирателят по свое усмотрение да определя начина на гласуване - с хартия или с машина, вместо законът императивно да го постанови по определени критерии. Правото и задължението за императивно дефиниране на начина на гласуване принадлежи на законодателя".